Ένα γονάτισμα, μια ανάρτηση και μια ομιλία




Ένα γονάτισμα, μια ανάρτηση και μια ομιλία.

Το αποσπάσματα που παραθέτω έφερε στο νου μου η ανάρτηση του συναδέλφου Παναγιώτη Ασημακόπουλου:  

https://www.facebook.com/share/p/sUbKwBeZUXL5zZyu/

Το σχόλιο είναι επίσης του συναδέλφου Δημήτρη Χοϊλούς:

"Οι παραπάνω πράξεις είναι άκρως ερωτικές. Έχουν δηλαδή δυναμισμό. Γι αυτό και κάποιος που ζει χλιαρή ζωή χωρίς την αυτοκαταστροφικη διάθεση του έρωτα (περπατάω 10χλμ) δεν μπορεί να καταλάβει την δύναμη της θέλησης να σχετιστω μαζί σου."

__________

Η ομιλία έχει τίτλο: τι γιορτάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο και είναι από τον π. Ευάγγελο Παπανικολάου:

https://youtu.be/Ib87GOvllL8?si=LVmvYPCYeaDA8E54

__________

Το κείμενο είναι από το βιβλίο, μυθιστόρημα, του Μενιου Σακελλαρόπουλου "ο χορός των συμβόλων", σελ. 104-105.  

(Σημείωση, επεξήγηση δική μου: η κ. Αγγελική την προηγούμενη το βράδυ έχει μαλώσει άγρια με την κόρη της τη Θεώνη. Έτσι την άλλη ημέρα...)

"Πρώτα πήγε στην Παναγιά την Αντιφωνήτρια για να της ανάψει ένα κερί και να σταθεί βουβή μπροστά της, να της αφήσει τον πόνο και τα δάκρυά της. Κάθισε σε μία από τις εννέα ψάθινες καρέκλες κι έστρεψε το βλέμμα της στα μάτια της Παναγιάς. Μάνα ήταν κι αυτή και καταλάβαινε. Επέτρεψε στα δάκρυά της να αυλακώσουν το μαραμένο της πρόσωπο κι ύστε ρα πήγε δίπλα, στο παρεκκλήσι, στην άλλη Παναγιά, την Ελευθερώτρια, για να δώσει κι εκεί κομμάτι της ψυχής της.

Το τελευταίο, όση ψυχή τής είχε απομείνει, το φύλαξε για τον Αϊ-Γιώργη στο Πάνω Χώρι. Έπρεπε με τα πονεμένα πόδια της να περπατήσει κοντά στο ένα χιλιόμετρο και λίγο παραπάνω, αλλά αν χρειαζόταν, θα πήγαινε και γονατιστή. Θυμήθηκε ότι το είχε κάνει πριν από πολλά χρόνια, στις αρχές του γάμου της, όταν ανηφόρισε με τη μητέρα της για ένα τάμα στον άρρωστο πατέρα της. Είχε καρκίνο ο κυρ Γιώργης αλλά πάλεψε σαν θεριό κι έζησε κάμποσα χρόνια και πρό- λαβε και τα δυο εγγόνια."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υλικό για Έμμηνο ρύση και Θεία Κοινωνία

Υλικό για τους 3 ιεράρχες