Παναγιώτης Ασημεόνογλου: ιστορικότητα Χριστιανισμού

Παναγιώτης Ασημεόνογλου: ιστορικότητα Χριστιανισμού (από το Facebook)

https://www.facebook.com/share/Qwn1uTBj5WQyE1ub/

"Χθες ένας διαδικτυακός φίλος μού είπε ότι ο Χριστιανισμός μού "ταιριάζει καλύτερα" από τον Βουδισμό, ίσως όπως ένα πουκάμισο θα μού ταίριαζε καλύτερα από μια μπλούζα. Ως ένα βαθμό θεωρώ ότι είχε δίκιο αφού η πίστη καθορίζεται και από ψυχολογικούς παράγοντες, επιλογές ζωής, ή κοινωνικές διαμορφώσεις. Δεν είχε όμως απόλυτα δίκιο...

Ένας από τους λόγους που είμαι Χριστιανός είναι η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ. Για την πλειοψηφία των ακαδημαϊκών, η ποιότητα και η ποσότητα των αποδείξεων ότι ο Χριστιανισμός έχει ιστορική βάση ξεπερνά κατά πολύ τις αντίστοιχες 

οποιασδήποτε άλλης θρησκείας. Ενδεικτικά μπορεί κάποιος να δει το επιστημονικό έργο των Habermas, Licona, Wright, Lane Craig, κ.α.

Για παράδειγμα, κυκλοφόρησαν πρόσφατα δύο τόμοι του Habermas, ο καθένας περίπου χιλίων σελίδων (θα ακολουθήσει κι άλλος του χρόνου), όπου αναλύονται τα επιχειρήματα για την ιστορικότητα της Αναστάσεως του Χριστού. Μελετώ ήδη τον πρώτο και σε λίγες ημέρες αναμένω τον δεύτερο. 

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν κυκλοφορούν αντίστοιχης ποιότητας έργα. Τα θρησκευτικά βιβλία είτε απευθύνονται σε ένα κοινό που είναι "πεπεισμένο" (όπως περίπου συμβαίνει στα συνέδρια του Κ.Κ.Ε.), είτε καλλιεργούν μια λαϊκή ευσέβεια, είτε θεολογούν αφηρημένα. Αφήνουν έτσι το χώρο σε ανθρώπους όπως τον Τατσόπουλο, ή άλλους, που εκφράζουν μια εφηβική αντίδραση, να σπέρνουν αμφιβολίες σε όσους αναζητούν. Ή, δίνεται η εντύπωση ότι η θρησκευτική επιλογή είναι ίδιας κατηγορίας με την επιλογή ενός εστιατορίου. Πράγμα που δεν ισχύει καθόλου. 

Στο μέλλον σκέφτομαι να γράψω ένα βιβλίο για τη μετά θάνατον ζωή που θα επιχειρηματολογεί πιο πειστικά από ό,τι τα υπάρχοντα ελληνικά βιβλία, μέσω επιστημονικών στοιχείων για τις Επιθανάτιες Εμπειρίες, την ιστορικότητα και μοναδικότητα της Αναστάσεως του Χριστού, κ.α.

Η πίστη πρέπει να απευθύνεται στον Σώο - Ολοκληρωμένο άνθρωπο, εξίσου στην καρδιά και το νου. Μια καρδιακή πίστη μπορεί να καταντήσει συναισθηματική αφέλεια, ενώ μια νοητική πίστη να γίνει ψυχρή προσέγγιση. Χρειάζονται και τα δύο, στον ίδιο βαθμό -το βίωμα αλλά και η κριτική ικανότητα."





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υλικό για Έμμηνο ρύση και Θεία Κοινωνία

Υλικό για τους 3 ιεράρχες